Slik går du deg til bedre helse

Når du går, brenner du kalorier, men gåtrening kan by på langt flere helsefordeler enn vekttap alene.

Tekst: Sharon Liao og Michele Stanten

Du er sikkert allerede klar over at gange er en smart måte å gå ned i vekt på. Du forbrenner faktisk opptil 400 kalorier på en times gange. For å nå målet ditt om vektnedgang, er det ikke imidlertid bare én vei å gå. “Når du går, har det stor innvirkning på både sinnsstemning og...

1 Mer energi

Enten du ønsker å få tilbake ditt unge, energiske deg eller du trenger en dytt i riktig retning, er trening den beste og naturligste medisin. Etter en snau 20 minutters moderat/intensiv treningsøkt, kan den gode følelsen vare opptil 12 timer, ifølge en studie fra Universitetet i Vermont. Og voksne som går i 30 minutter fem ganger i uken rapporterer at de har mer energi til å greie hverdagen; de føler seg sunnere, og har høyere selvtillit enn dem som ikke går jevnlig, ifølge forskere ved universitetet i Saint Louis.

2 Bedre humør

Hver gang du går, frigjøres hormoner som reduserer stress og gjør at du føler deg vel. En studie fra Universitet i Austin, Texas, viste at bare 30 minutters gange kan føre til midlertidig forbedring av selv alvorlige depresjoner. Folk som gikk regelmessig oppga en 85 prosents energiøkning og 40 prosent bedret psykisk helse, sammenlignet med deltakere som holdt seg i ro. Den psykiske effekten varte i ca. en time.

3 Mindre søtsug

Når du går, får du økt energi, og det kan hindre deg i å gripe etter sjokoladen om ettermiddagene. Som andre treningsformer kan gange også få endorfinnivået til å stige, noe som gjør at du føler deg bedre, sier Richter. Dette kan motvirke suget etter noe søtt og karbohydratrikt, som kroppen ofte har når du føler deg “på felgen”.

I et forsøk ved Universitetet i  Exeter fikk 25 personer som liker sjokolade gjennomføre en prøve eller holde i en sjokolade etter en 15 minutters gåøkt eller sitteøkt. Resultatet var at deltakerne som gikk følte mindre stress før prøven og de som holdt i sjokoladen hadde mindre lyst på den i forhold til de sittende sjokoladeelskerne.

4 Bedre søvn

Dårlig søvn er ofte en årsak til overvekt. Studier viser at når man ikke får nok søvn, produserer kroppen mindre leptin, hormonet som regulerer metthetsfølelsen. Samtidig fører søvnunderskudd til at det sultstimulerende hormonet ghrelin øker. Dermed er det ikke overraskende at en studie publisert i  American Journal of Epidemiology viser at personer som sover gjennomsnittlig fem timer eller mindre per natt, har 15% større sjanse for å bli overvektige enn de som får minst syv timers søvn. (Og er du alltid trøtt, har du sannsynligvis ikke lyst til å trene.)

Gåtrening kan bidra til en bedre og høyst viktig nattesøvn.  Det beste er å legge treningen til morgenen: En studie publisert i Sleep viser at personer som beveget seg om morgenen, sovnet raskere om kvelden og sov bedre gjennom natten.

Logg inn for å lese resten av denne artikkelen.