Sonja Henie

Få norske kvinner har nådd en så omfattende berømmelse som Sonja Henie – jenta som vant en hel verden med et kunstløpstalent som brakte henne helt til Hollywood.

Sonja Henie ble født 8. april 1912 og vokste opp på Frogner i Oslo, kun få hundre meter fra skøyteisen på Frogner stadion. Faren drev pelsforretning, og moren kom fra en velstående familie.

Det var Sonjas syv år eldre bror, Leif, som dro henne med ut på skøyteisen første gang, da hun var bare seks år gammel. Sonja hadde akkurat fått sine første danseskøyter til jul, og trenerne så straks at hun hadde et usedvanlig talent på isen. Faren satte dermed i verk et seriøst treningsopplegg, og allerede...

Som elleveåring, i 1924, deltok Henie i de olympiske vinterlekene i Chamonix, men kom på sisteplass – til farens store forargelse. Senere vant hun flere norgesmesterskap, både alene og i parløp. Hun elsket å danse, og publikum elsket utstrålingen hennes.

I tidsrommet 1927–1936 vant Henie hele ti verdensmesterskap og seks europamesterskap i kunstløp. Dessuten tok hun OL-gull i både St. Moritz i 1928, Lake Placid i 1932 og Garmisch-Partenkirchen i 1936.

Logg inn for å høre denne lydartikkelen.