Leonardo da Vinci

Da Vinci var så mye mer enn bare en maler. Den berømte tusenkunstneren fra renessansen fant opp et utrolig antall fantastiske maskiner.

Leonardo da Vinci var berømt for sine malerier, men han var også en begavet vitenskapsmann og ingeniør. I tillegg til hans berømte malerier, som Nattverden og Mona Lisa, avslører da Vincis notatbøker en hel serie studier og observasjoner, fra anatomi til astronomi, fra paleontologi til filosofi.

Renessansen - som betyr «gjenfødelsen» - var en tidsepoke med kulturell fornyelse, som tok over for middelalderen i Italia mot slutten av 1300-tallet.

Da Vinci ble født i 1452 i en verden som var mer åpen for nye ideer. Ett år etter hans fødsel ble hovedstaden i Østromerriket, Bysants (nå kalt Istanbul), erobret av osmanene. Begavede vitenskapsmenn og kunstnere rømte fra det krigsherjede Bosporos og søkte trygghet i de italienske bystatene, og landet ble et sentrum for kunnskap....

Her ble de oppmuntret til å studere og finne opp nye ting av den regjerende Medici-familien, som gladelig finansierte kunnskapssentre over hele byen. Dette startet en intellektuell og kulturell revolusjon. Nye teknologiske og vitenskapelige ideer ble spredt ved hjelp av den nye oppfinnelsen, trykkpressen, og Europa begynte å innhente de akademiske ideene fra den islamske...

Logg inn for å høre denne lydartikkelen.