Frida Kahlo

Det sies at når en sommerfugl i Brasil blafrer med vingene, kan det til slutt føre til en tornado i Texas; på samme måte som en tilsynelatende uviktig avgjørelse kan endre et menneskes liv på de mest utenkelige vis. Frida Kahlos sommerfugløyeblikk skjedde 17. september 1925.

Hun gikk på bussen på vei hjem fra skolen. Hun oppdaget at hun hadde glemt paraplyen, og gikk av. Uten å ha funnet paraplyen sin gikk hun på en ny buss.

Denne bussen nådde aldri fram til endestasjonen sin. Underveis kolliderte den med en trikk, og Kahlo fikk alvorlige, nesten livstruende skader. Livet hennes, som inntil da lå fastlagt foran henne, hadde tatt en dramatisk vending. Hun skulle oppleve å bli berømt og en av verdens mest anerkjente kunstnere.

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón ble født i 1910, da den mexicanske revolusjonen hadde pågått i ett år. Det var iallfall det hun fortalte sine bekjente. Hun var egentlig født 6. juli 1907. Faren var en tysk fotograf som slo seg ned i Mexico by etter at epilepsien forhindret ham i å gå på...

Da Frida var seks år, fikk hun polio og varige skader av det, ved at beinet ble deformert. Etter sykdommen kom hun og faren nærmere hverandre–kanskje takket være at de begge hadde en funksjonshemning. Hun tilbrakte mange timer sammen med ham i studioet, der hun lærte å retusjere portretter.

Logg inn for å høre denne lydartikkelen.