Albert Einstein

Albert Einstein er nok verdenshistoriens mest geniale vitenskapsmann. Hans tanker om naturens lover har hatt fantastisk betydning for menneskeheten.

Albert Einstein ble født i 1879 i Tyskland. Han lanserte den spesielle og den generelle relativitetsteorien – noen tanker om hvordan rom og tid inngår i beregningen av fysikkens lover. Det høres innviklet ut. Og det er det også!

Men kort fortalt så førte hans tanker til at verdens vitenskapsmenn fikk grunnlag for å forstå naturens usynlige krefter. Og Einstein har hatt en enorm betydning for forskning og utvikling av samfunnet vårt.

Interessen for vitenskap startet da Einstein som gutt lekte med farens kompass. Han undret seg over de usynlige kreftene som påvirket kompassnålen. Einstein hadde det vanskelig på skolen. Han skulket timer på universitetet, men fikk likevel tatt eksamen. 1905 blir kalt hans «mirakelår».

I løpet av kort tid skrev han fire artikler som kom til å endre vår forståelse av verden for alltid. En av dem handlet om den verdensberømte relativitetsteorien. I begynnelsen ble Einstein «mobbet» av andre vitenskapsmenn, men etter hvert innså de at han var genial. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1921.

Logg inn for å høre denne lydartikkelen.