Fakta om følelser

Den eldgamle hjernen vår har utviklet seg til et perfekt kontrollorgan som holder oss trygge ved å styre kjemien i hodet slik at den demper adferden vår.

Hvordan føler du deg akkurat nå? Ligger du avslappet på sofaen og lytter til de de svake lydene fra dagen som gryr utenfor vinduet? Eller kanskje du sitter med anspente, hevede skuldre mens du prøver å finne fem minutter med ro på et travelt kontor? Man skulle tro at det er enkelt å finne ut...

En følelse er ikke én enkeltstående opplevelse. Hver gang du føler noe, går kroppen gjennom en fysiologisk endring, en kjemisk utløsning og en adferdsmessig reaksjon. Dette medfører at flere prosesser jobber sammen, også flere store organer, nevrotransmittere og det limbiske system.

Det limbiske systemet er en primitiv del av hjernen som man antar har utviklet seg fra tidlige pattedyr. Det er fylt med eldgamle nervebaner som aktiverer følelsene våre når vi reagerer på stimulans. Dette systemet styrer også kamp-eller-flukt-reaksjonen gjennom det autonome nervesystemet.

Logg inn for å lese resten av denne artikkelen.