Innholdstype: Tekst

Slik ble solsystemet til

Det er kanskje ikke så lett å forestille seg en tid da verken Sola, Jorda eller resten av solsystemet fantes. Vi prøver likevel å gå tilbake i tid og vise hvordan alt begynte.

Hva er fossiler?

Fossiler gir oss unike øyeblikksbilder av det som en gang levde på planeten vår.

Frimurerne og deres innflytelse på historien

Lyssky grupper trakk i trådene da historiens viktige avgjørelser skulle tas. Gjennom århundrene bygde frimurerne et brorskap som bredte seg over hele kloden.

Druidenes mystiske gåter

De forsvant fra jorden for over tusen år siden, men er stadig hyllet inn i et slør av mystikk.

Fakta om følelser

Den eldgamle hjernen vår har utviklet seg til et perfekt kontrollorgan som holder oss trygge ved å styre kjemien i hodet slik at den demper adferden vår.

Fordøyelsen

Slik forvandles maten vår til energi.

Kroppens krigere

De hvite blodcellene er som soldater, og oppgaven deres er å forsvare kroppen mot infeksjoner.

Den fantastiske hjernen

Moderne hjerneforskning løser nå gåtene bak kroppens mest komplekse organ. De lager til og med en kunstig hjerne.

Tett på cellene dine

Det er omtrent 75 trillioner celler i kroppen vår, men hva slags celler er dette, og hvordan virker de?

Hemmelighetene bak Stonehenge

Solverv, druider og de døde: teoriene bak Europas mest berømte forhistoriske monument er mange.

Leiv Eirikssons ferd til Vinland

Følg de fantastiske sagaene og lær om bragdene til de aller første europeerne i Amerika.

Marco Polo – den første globetrotteren

Marco Polo endret måten vesten betraktet kloden på, men hadde det ikke vært for et helt tilfeldig møte i fengsel, er det ikke sikkert vi hadde hørt om ham i det hele tatt.

Hva er gravitasjon?

Bli kjent med kreftene som har formet stjernene og sørger for at vi holder beina på Jorda. Blant alle de revolusjonære ideene til sir Isaac Newton var det ingen som var mer ambisiøs enn å prøve å forstå gravitasjonen. Den kraften som vi på Jordas overflate kaller tyngdekraften. En gang på  1660-tallet så Newton et… Les mer »

Bilderberg-gruppen

De siste seksti årene har Bilderberg-gruppen samlet verdens mektigste personer til møte bak lukkede dører.

Tempelridderne og deres hemmelige krig

Fremad, kristne soldater! Tempelridderne banet vei i historien og etterlot seg en legende om fanatisk suksess.  I kjølvannet av seieren i det første korstog og overtakelsen av Jerusalem i 1099, bredte gleden og entusiasmen seg gjennom det kristne folket. Men etter hvert som de mektige kristne hærstyrkene reiste hjem, ble begeistringen hos de troende snart… Les mer »

Auschwitz

Togskinner fører til inngangsporten til Birkenau, en del av konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Rundt 1 100 000 døde i Auschwitz-komplekset. Verden sliter fremdeles med å forstå tankegangen til de som begikk grusomhetene i nazistenes dødsleir Auschwitz. Laurence Rees har intervjuet krigsforbrytere fra tyske, russiske og japanske leirer, og forklarer hvorfor mange av de tidligere nazisoldatene han har… Les mer »

Hitler mot Amerika

Hvorfor bestemte Hitler seg for å erklære krig? Mot USA? Kan det rett og slett ha vært et uttrykk for den ukontrollerte stormannsgalskapen hans? I desember 1941 ble to kriger på hver sin kant av verden – i Europa og i Det fjerne Østen – slått sammen til én global konflikt. 7. desember bombet japanerne Pearl Harbor…. Les mer »

Hvorfor tapte Rommel krigen i Nord-Afrika?

Hva var årsakene til at aksemaktene led nederlag i Nord-Afrika? Man kan selvfølgelig peke på en rekke grunner til nederlaget. Historikerne er enige om at et av de mest grunnleggende problemene de tyske og italienske troppene hadde å slite med, var knyttet til forsyninger.  For at en armé under andre verdenskrig skulle kunne kjempe, var… Les mer »